strona główna - Boczek z rusztu

Boczek z rusztu

wstecz

 

Marynata:

• 3 łyżki oleju

• 3 łyżki octu winnego

• 3/4 szklanki wytrawnej wiśniówki

• 2 łyżki miodu

• łyżka świeżo startego chrzanu

• łyżeczka mielonego imbiru

• biały pieprz, sól, szczypta chili

 

Wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Plastry boczku zalej marynatą i włóż do lodówki na min 3 godziny. Od czasu do czasu przekładaj plastry,

aby marynata wszędzie dotarła. Gdy zdecydowana większość marynaty zostanie wchłonięta – boczek jest gotowy.

Grilluj na tacy po około 2-3 minuty z każdej strony. W czasie grillowania możesz smarować plastry pozostałą marynatą.

Podawaj z chrupiącą bagietką. Smacznego;)

 

 

wstecz